10 نکته که راجع به اثر “دوشیزگان آوینیون” نمی دانستید !

دوشیزگان آوینیون در سال 1907 توسط پابلو پیکاسو کشیده شد. این نقاشی به گفته ی زیادی، بارزترین مثال نقاشی کوبیسم می باشد. در این نقاشی، پیکاسو از تمامی فرم ها و توصیف های نقاشی سنتی دوری کرده است . او از بدن های تحریف شده و کج و معوج زنان و اشکال هندسی در راه خلاقانه ای استفاده کرده است و همین باعث می شود این نقاشی، توصیفی ایده آل از زیبایی زن داشته باشد . همچنین تاثیرات هنر آفریقایی بر پیکاسو در این نقاشی، مشهود است .

این یک نقاشی بزرگ می باشد و اتمام آن حدود 9 ماه طول کشیده است. این اثر نبوغ واقعی و نوآوری در احساسات پیکاسو را نشان می دهد . او صدها طرح اولیه برای این کار کشید و سپس طرح نهایی برای این نقاشی آماده شد . بعضی از منتقد ها می گویند که این نقاشی واکنشی به ” تابلوی لذت زندگی ” و ” آبی برهنه ” از “هنری ماتیس” می باشد.

توصیف نقاشی :

شباهت عجیب آن به تابلو هایی مثل ” حمام کنندگان بزرگ “از” پل سزان ” ، مجسمه ی “اویری (Oviri )” از ” گوگن ” و یا “باز شدن مهر پنجم” از “ال گرگو” ، توسط منتقدان، در سال های بعد، بسیار بحث شده است . وقتی برای اولین بار در سال 1916 از این اثر رونمایی شد، از این اثر به عنوان یک اثر غیر اخلاقی یاد می شد ! او بعد از 9 سال کار بر روی این اثر، این تابلو را “فاحشه خانه ی آوینیون” نام گذاشت اما “آندره سالمون” که اولین نمایشگاه پیکاسو را سرپرستی کرد، این تابلو را به “دوشیزگان آوینیون” تغییر نام داد تا کمی از خشم و نفرت عمومی به آن کاسته شود. با این حال پیکاسو هیچ گاه نامی که سالمون برای این اثر انتخاب کرده بود را دوست نداشت و ترجیح می داد حداقل نام این تابلو ” دختران آوینیون ” باشد.

آموزشگاه طراحی و نقاشی مهرتاب
تهران، اتوبان ستاری، بلوار فردوس غرب، خیابان ورزی جنوبی، نبش کوچه ۱۵ متری غربی، ساختمان کوروش، طبقه سوم، واحد ۷
تلفن : 📞 09203870414 📞 44103917

شباهت عجیب آن به تابلو هایی مثل ” حمام کنندگان بزرگ “از” پل سزان ” ، مجسمه ی “اویری (Oviri )” از ” گوگن ” و یا “باز شدن مهر پنجم” از “ال گرگو” ، توسط منتقدان، در سال های بعد، بسیار بحث شده است . وقتی برای اولین بار در سال 1916 از این اثر رونمایی شد، از این اثر به عنوان یک اثر غیر اخلاقی یاد می شد ! او بعد از 9 سال کار بر روی این اثر، این تابلو را “فاحشه خانه ی آوینیون” نام گذاشت اما “آندره سالمون” که اولین نمایشگاه پیکاسو را سرپرستی کرد، این تابلو را به “دوشیزگان آوینیون” تغییر نام داد تا کمی از خشم و نفرت عمومی به آن کاسته شود. با این حال پیکاسو هیچ گاه نامی که سالمون برای این اثر انتخاب کرده بود را دوست نداشت و ترجیح می داد حداقل نام این تابلو ” دختران آوینیون ” باشد.

نگاه منتقدان :

در سال 1972، منتقد هنری “لئو استینبرگ” در مقاله ی خود به نام ” فاحشه خانه ی فلسفی ” ، توضیحات متمایز و ویژگی های جدیدی برای این اثر ارائه داد .او با استفاده از نقاشی های قبل ، که معمولا توسط دیگر منتقدان نادیده گرفته می شد، تصریح کرد که پیکاسو برداشتی رادیکال از زندگی زنانه داشته است. ترکیب این سبک ها با هم می تواند به عنوان یک تلاش عمدی برای رساندن مفهومی از سوی پیکاسو باشد. یک ترکیب محتاطانه که چشم بیننده را به آن خیره می کند .

او در مقاله ی خود نوشت که این پنج زن در حالتی جداگانه و بدون توجه به یکدیگر در این نقاشی قرار گرفته اند، گویی که هیچ کدام از وجود دیگری با خبر نیستند و بجای آن، چشم های هر پنج نفر به بیننده خیره شده است. تفاوت در حالات هر یک از آن ها نیز فقط تاکیدی بر خیرگی چشمان و دوچندان جلوه دادن آن دارد .

به گفته ی استینبرگ نگاه خیره زنان ، که انگار به بیننده ی خود زل زده اند، معنی یک زن خود مختار را می رساند که صرفا برای لذت تماشای مردان برهنه نشده اند . این موضوع را می توان به تاثیر نقاشی “المپیا” اثر “مانه” در سال 1863 بر پیکاسو نیز ، استنباط کرد .

ارتباط آن با سبک کوبیسم :

در طول سالیان اخیر، بخش عمده ای از بحث منتقدان در این نقاشی، به تلاش برای برداشت سبک های متعددی که در این اثر بکار رفته است، معطوف شده است . درک غالب این اثر، بیشتر توسط آلفرد بار ، اولین رئیس موزه ی هنر های مدرن در نیویورک سیتی و تنظیم کننده چند نقد فوق العاده راجع به این اثر، انجام پذیرفت. او می گفت که این اثر را می توان به عنوان اثباتی بر دوران گذار تخصصی پیکاسو معنی کرد، یک فشار برای بهم پیوند زدن کارهای قبلیش به سبک کوبیسم ، سبکی که پیکاسو به شکل گیری و طرح ریزی آن را در پنج و شش سال بعد، کمک شایانی می کند .

موزه ی هنر های مدرن در نیویورک سیتی، برگزارکننده ی نمایشگاه مهمی برای پیکاسو در 15 نوامبر 1939 بود که تا جنیوری سال 1940 نیز، بازدید کننده می پذیرفت. نام این نمایشگاه: “پیکاسو : 40 سال از هنر” بود که توسط آلفرد بار و با همکاری موسسه هنر شیکاگو اداره می شد. این نمایشگاه دارای 344 اثر از پیکاسو بود که شامل کار های قبلی او، نقاشی جدید او به نام “گرنیکا” و همچنین “دوشیزگان آوینیون” بود !

10 نکته که راجع به اثر ” دوشیزگان آوینیون ” نمی دانستید !

 

1- این نقاشی در سال 1916 به بازدید عموم گذاشته شد !

پیکاسو نقاشی ” دوشیزگان آوینیون ” را پس از اتمام در سال 1907 در کارگاه هنری خود در مونمارتر پاریس نگه می داشت، زیرا اکثر دوستان و همکاران او نقدی منفی بر این اثر داشتند . مردم برای بار اول توانستد این نقاشی را در سالن (Salon d’Antin ) در سال 1916 ببینند، هرچند که در سال 1910 تصویری از این نقاشی در مجله The Architectural Record  انتشار یافت .

2- در ابتدای رونمایی، استقبال چندانی از آن نشد !

مردم تا سال 1920 ، این شاهکار و اثر تاثیرگذار کوبیسم پیکاسو را نادیده می گرفتند. تا زمانی که آندره برتون مقاله و تصویری از آن به نام ” مردان وحشی پاریس : ماتیس ، پیکاسو و فوویسم ” به چاپ رساند.

3- آماده سازی آن 9 ماه طول کشید !

پیکاسو برای ” دوشیزگان آوینیون ” صد ها طرح و نقاشی اولیه کشید تا به طرح دلخواه خود در آن برسد . آماده سازی این اثر شاید برای پیکاسو بسیار فراگیرتر از زحمتی بود که یک هنرمند برای یک اثر هنری خود خرج می کند . اشتیاق و هنری که پیکاسو برای این اثر خرج کرد، بسیار بیشتر از دیگر کارهای اوست .

4- ماتیس در ابتدا ، واکنش ناپسندیده ای به آن نشان داد !

زمانی که همکار و رقیب او ” ماتیس ” برای اولین بار این اثر را دید، به طرز توهین آمیزی به آن واکنش نشان داد . ماتیس فکر می کرد که ” دوشیزگان آوینیون ” یک انتقاد به حرکات هنر مدرن بود و احساس کرد که پیکاسو این ایده را از ” نقاشی لذت زندگی ” و ” آبی برهنه ” او دزیده است ! او زن های نقاشی را “فاحشه هایی زشت” خواند !

5 – در این نقاشی اثری از “دیدگاه هنرمند” به چشم نمی خورد !

یکی از نکاتی که “دوشیزگان آوینیون” را بسیار انقلابی و خاص کرده است، حذف دیدگاه هنرمند در آن است . هیچ نقطه ی محوی در این اثر دیده نمی شود. در حقیقت جایی برای چشم وجود ندارد که بتواند فراتر از زنان و نگاه خیره آن ها، برود !

6 – این نقاشی، نقطه عطفی در حوزه ی هنر مدرن بود !

او با استفاده از اشکال هندسی و زوایای تند، بر خلاف رسم و رسوم هنر سنتی حرکت کرد که در آن اشکال انسان ها تعریف شده اند، آناتومی آن ها یک شکل و یا بسیار عاشقانه تعریف می شوند .این اثر ، نقطه عطفی در حوزه ی هنر مدرن بود !

7 – الهام گیری از هنر پیشینیان و اولیه ، کاملا در آن مشهود است !

ماسک های نقاشی، علاقه ی وافر پیکاسو به هنر پیشین و اولیه را می رساند . این علاقه تنها از هنر آفریقا سرچشمه نمی گیرد بلکه بیانگر استفاده از هنر های باستانی عبری و یا هنر مدرن و امروزی اسپانیا و پرتغال نیز می باشد.استفاده از اشکال ساده، طرح های زاویه دار و اغراق در خصوصیات چهره که در هنر های اولیه به چشم می خورد، در بازسازی این شاهکار کاملا مشهود است .

8- او در طرح های اولیه نقاشی، از یک مرد در سمت چپ استفاده کرده بود !

در طرح های اولیه “دوشیزگان آوینیون ” بجای زن سمت چپ، یک مرد دانشجوی پزشکی بود که درحالیکه جمجمه ای در دست دارد، وارد فاحشه خانه می شود . اما پیکاسو پس از مدتی آن را با یک زن عوض کرد زیرا فکر می کرد وجود یک مشتری در فاحشه خانه می تواند عنصر روایت و دیدگاه دیگری به این اثر اضافه کند که باعث کاهش تاثیر معنایی نقاشی شود .

9- پیکاسو عمیقا از کار های ” گوگن ” الهام گرفته بود !

پیاکسو عمیقا از نوشته های پل گوگن  و نمایشگاه او در سال 1906 ، الهام گرفته بود. مجسمه ی گوگن از الهه ای به نام (Oviri)، به پیکاسو این الهام را بخشید که روی سرامیک و تکه های چوب نیز نقاشی کند. مورخان هنر، استفاده ی پرصلابت گوگن از هنر پیشینیان را در کارهایش، به عنوان انگیزه و الهام اصلی پیکاسو در ” دوشیزگان آوینیون ” بر می شمارند .

10 – نام این اثر می تواند شما را به اشتباه بیندازد !

در نام این اثر ” آوینیون ” به نام شهری در پروانس فرانسه اشاره نمی کند بلکه به خیابانی در بارسلونا که فاحشه خانه های زیادی در آن وجود دارد،اشاره دارد !

منبع : https://www.pablopicasso.org/avignon.jsp